RSS-voog

Leib

Posted on

Seesinane õpetus on pühendet minu armsale naabrinaisele, kellele ma olen juba topsitäie juuretist põhimõtteliselt pähe määrinud (vaimusilmas sõna-sõnalt võttes oleks küll üks koletu tegu 🙂 ), mis sündis ainuüksi tänu sellele, et nemad koos oma armsa abikaasaga pole minu leiva kiitmisega kunagi kitsid olnud ja et nad veel värskelt uue köögisisustuse õnnelikud omanikud on ning nüüd ei ole enam mingit takistust ise leivaküpsetamisel, siis olgu ka õpetus lühidalt kirjas, mida järgida.

See on see, kuidas mina leiba teen: juuretis segada 1 liitri käesooja veega, vispliga segades lisada niipalju rukkijahu, kuni tekib hapukoore-taolise konsistentsiga mass – midagi ei juhtu ka, kui see on pisut vedelam või paksem. Anum, milles leib käima panna, peaks ideaalis olema savist või puust, ehk soe materjal, klaas ja metall on külmad ning pole nii head. Mina olen seevastu kasutanud üht vana potti, ja on siiani sobinud kenasti. Siis tuleb see segu panna seisma sooja kohta, katta rätiku ja miks mitte ka jopega ja panna radika või põrandakütte peale vms kohta seisma. Ma olen õhtul enne magamaminekut tavaliselt leiva käima pannud ja hommikul edasi mässanud. Aga kui meeldib hapum leib, võib ka kauem seista lasta. Kui aeg on õige, segada mõnusalt vahutavasse massi linnasejahu (seda ma saan Sulle nats anda, vanad varud veel) nii 3-4 spl või kui linnasejahu pole, siis nt tumedat siirupit. Soola, suhkrut maitse järgi (alguses panin koolitusel kuuldud 6 spl, mis ei tundunud ka ülemäära soolane olevat, kuid viimati piirdusin 1 spl-ga, mis oli täiesti ok – milleks endale liigselt soola sisse süüa, suhkruga sama lugu, piisab ühest). Koolitusel öeldi, et suhkur võtab leival haput maha. Ehk et mida rohkem suhkrut, seda mittehapum leib. Siis võib lisada seemneid – linaseemneid, päevalilleseemneid jms, hirsiterad on väga mõnusad. Mina olen alati pannud veidike nisujahu või mitmeviljajahu, võib panna ka odra- või kaerajahu nii 3-4 dl ning rukkijahu niipalju kui tunne ütleb, et aitab. Ma segan jahu lusikaga tainasse, ma ei viitsi kätega mässata ja see pole ka vajalik mu meelest. Kui vormi sees küpsetada, võib segu jääda vedelam, kui pätsi tahad teha, siis tuleb rohkem jahu panna. JA SIIS on tähtis koht: tuleb võtta juuretis!!! Mina panen 3-4 spl tainast nt jogurtitopsi ja topsile kaane peale ja külmkappi järgmist korda ootama, see kord peaks olema vähemalt järgmise kuu jooksul või nii, ega ta väga kaua ei taha seista. Juuretise võtmisel on erinevad koolkonnad, osad võtavad juuretist enne jahu ja muude vidinate segamist sellest üleöö seisnud vahutavast massist.

Olen pärast taina valmis segamist selle kohe jaotanud kahte võiga määritud keeksivormi ning lasknud vormid täis kerkida, nii tunnike-paar. Kerkima peaks ka soojas kohas, rätiku all (aga kerkib kenasti ka ilma rätikuta, rätikuga on oht, et kerkib vastu rätikut ja jääb sinna kinni). Leiva sisse võib panna mida iganes: rosinaid, pekitükke, kukeseeni, pähkleid, köömneid jms. Küpsetamine käib mul nii, et 20 min 250-kraadises ahjus ja 40 min 180 kraadi juures. Kogenud küpsetajad räägivad, et vabalt võib ka tund aega küpsetada 200 juures.

 

P.S. Rukkijahu ostes tuleks vaadata, et oleks puhas jahu, mitte mingi rukkijahusegu leiva küpsetamiseks, sellesse on mu teada pärmi sisse pandud ja see ei sobi mitte.

4 responses »

  1. Muide, kellele maitsevad koorikleivad, siis samast taginast saab ka seda teha. Kallata lihtsalt madal kiht ümarasse koogivormi. Küpseb rutem, sest taigent ju vähem korraga. Hiljem ketas keskelt pooleks lõigata ja eriti nämm. Et soovitan proovida, naabrinaine.

    Vasta
  2. mina olen ka vormipuuduse tõttu viimasel ajal koorik-pätse teinud. väga maitsvad. aga muus osas suht sama. minul ka ei käi väga kaua, sest hapu leib ei ole minu jaoks.
    kas koolitusel tõesti õpetati 6spl soola!?!?! jeekim! see on siis ju tulisoolane.

    Vasta
  3. Ma pole sellest juuretise mitteseismisest aru saanud. Et mismoodi üle kuu aja ei seisa (või mõni pakub, et kaks nädalat)? Mina võtan juuretist taignast enne seemnete lisamist ja leiba teen siis, kui aega on. Vahel pole kaks kuud aega, juuretis on külmkapis ja minu meelest ei muutu kuidagi. Suvel ma ei tee leiba, siis on juuretis sügavkümas kuni neli kuud. Pärast sulatan üles ja käib jälle nagu alati. Mul on vana juuretis ka, viieaastane vähemalt.

    Vasta
    • Mul on juhtunud üks kord, et tavalises külmikus läks halvaks juuretis, see oligi vist suvel, ja ma ei teagi, kaua ta seal seisis, aga kuu jooksul ei tohiks küll halvaks minna, pikemat garantiid ma ei julge anda 🙂

      Vasta

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: