RSS-voog

Toiduelamused aastal 2011

Posted on

Eile tuli arutlusele, mida jõululauale panna. Ja sellest kasvas omakorda välja pikem toidujutt, et millal üldse tekkis selle teema vastu suurem huvi ja tuli tõdemus, et eriti paaril viimasel aastal on toiduhuvi metsikult kasvanud me tutvusringkonnas. Küllap siinkohal “süüdi” ka erinevad toredad toidublogid, lahedad kokaraamatud ja muidugi ületamatu Nami-nami 🙂 .  Kuna aastalõpp on kokkuvõtete tegemise aeg, siis esimene neist tuleb toiduvallas.

Alustuseks üsna aasta alguses Tom Kha. Seda olen teinud päris tihti, mulle meeldib lõhetükkidega variant. Siis järgnes peagi hiinaka vaimustus. Et ise on ka võimalik täiesti õige maitsega hiinakat teha ja koguni vägagi lihtsa vaevaga! Sama kategooria alla läheb “Jaapani liha” , mis basmati riisiga on lihtsalt võrratu. Loomaliha asemel võib ka kanafileed kasutada, see kaste on äraütlemata mõnus. Viimati, kui seda tegin, unustasin suhkrut lisada, kuid ikkagi maitses hästi, võibolla ainult pisut soolakalt. Ka toored kevadrullid on selle aastanumbri ühed eksootilised lemmikud!  Juunis proovisin eriti head maksa grillimise moodust, marokopärasel viisil ja ka niisama isetehtud marinaadis. Praktiliselt suvi otsa või vähemalt alates sellest ajast, kui mangold juba nii suureks kasvas, et sellest miskit teha sai, rõõmustas mind ja Hr. Abikaasat lehtpeedi-ricottavorm. Nii mõnigi kord sai tehtud kas lambapraadi või niisama paar südant ahjus küpsetatud, et nende kallal maiustada. Prantsuse liha tegin, see on tore ja kiire argiroog… Aasta lõpupoole proovisin ka kaneelilõõtsa tegemise ära, omapärase kujuga maitsev saiake. Sel aastal hakkasin ka ise müslit tegema Liina inspireeriva õpetuse järgi ja majoneesitegu sai ka järgi proovitud, vägagi vajalik oskus. Tšillimoosi tegin ka paaril korral, seekord punaveiniga. Sügisel hoidistasin esimest korda kaks potitäit boršipõhja. Püreerisin köögikombainis supipõhju köögiviljadest ja meresoolast (see on nagu isetehtud looduslik puljongikuubik, ainult ei ole kuubiku kujuga, vaid vedelam variant ja seda tuleb purgist lusikaga võtta, eriti seda, milles tomat sees on!) ning päikesekuivatatud tomateid küüslauguküünega (eriti mõnus kraam leiva peale määrimiseks). Esimest korda elus tegin sel aastal ka Caesari salatit ja teen seda edaspidigi! Kirja tuleb panna ka see, et F-pojake hakkas sel aastal erilise hooga tortillasid tegema, ise neid tacodeks kutsudes, aga no põhimõte ikkagi see, et pehmele tortillapõhjale määritakse guacamolet, riputatatakse praetud hakkliha ja tükeldatud tomatit, kurki, paprikat jms, lisatakse mild taco kastet ja volditakse kokku. Tortilla võib eelnevalt ahjus ka soojaks ajada. Suur laste lemmik oli muidugi ka lavaššipõhjaga pitsa.

Mainimata ei saa jätta sedagi, et kuna oli hea kõrvitsa-aasta, tegin sügavkülma nii mõnedki karbid kõrvitsapüreed, millest põhiliselt on siiani tulnud ja küllap tuleb ka edaspidi kõrvitsa püreesupp (mõnikord ka tomatiga), röstitud seemnetega. Imehea.

Aasta toiduteemaline film mu jaoks on Julia &Julie.

2010. aasta toiduleidudest kirjutan muu hulgas siin. 

5 responses »

  1. jee, mul on aasta toidufilm kapi peal ootamas :). On mida oodata. Ja kõrvitsaga maadlen paregu, kiiel ajal. Moos, küpsised ja paar soolast kooki leidisn, mida tahan teha. Suppi on juba ka sügavkülmas.

    Vasta
  2. Häid Jõule!

    Siku ja CO

    Vasta
  3. Maitsvat pühadeperioodi Sulle ja Su perele, Anuke!

    Vasta

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: