RSS-voog

Seda peab küll ütlema

Posted on

… et eelmisel aastal esimest korda proovitud viis mustikate säilitamiseks – toormoosina sügavkülmas – on üks äraütlemata tänuväärne ja hää variant. Varem ma panin kogu aeg mustikad tervelt karpi ja valasin nats suhkrut peale, aga nii ei jäänud need mustikad üldsegi mitte nii head, kui toormoosina. Võtad karbi, sulatad üles, segad maitsestamata jogurtiga või paned pudru peale – imehea. Roosi muidugi sööks ka niisama, lusikaga otse karbist. Niimoodi sõi ta ka suvikõrvitsa-sidruni marmelaadi. Mitte, et ma oleks ise talle sellist varianti pakkunud, aga laps konkreetselt näitas näpuga ja nõudis 🙂 . Nii et suvel, kui vähegi mustika-aastat on, tuleb neid karbikesi tunduvalt rohkem varuda, kui mul sel aastal neid oli. Mõned üksikud veel ongi vaid alles, pluss mõned maasika toormoosikarbid. Ja kui siis suvel ise metsa ei jõua, ostan mustikaid turult, odavam ikka, kui mõelda bensuraha ja selle peale, mis maksavad talvel külmutatud marjad poes. Möödunud suvel näiteks oli kogu aeg ääretult palav ja seetõttu ei tahtnud eriti metsa poole mitte vaadatagi. Imelik mõelda praegu, kui valitsevad samad temperatuurid, ainult + märgi asemel – märgiga. Mustikasöömise juures on eriti mõnus mõelda sellele, kui kasulik ja tervislik see metsamari on. Seoses tervislikkusega mõlgub mul meeles uue kodumasina soetamine, mis hetkel täiesti hädavajalik tundub – mahlapress. Et võtad pisikese porgandi ja apelsini ja teed endale ise värsket, ilusat ja värvilist hommikumahla. See ihalus, ma tean küll, tuli Liina müsli-videost. Miskitõttu ei lase viidata praegu… lisan siis niisama lingi. http://peastpehme.blogspot.com/2011/02/ja-nuud-te-saate-seda-kooki-kolmes.html

9 responses »

  1. meil veel õnneks moosipuudus ei kummita 🙂 kas sa kõrvitsa tegid ära?
    mahlapress on ka olemas, tõesti tore vidin 🙂 hommikuti muidugi mitte 😀

    Vasta
  2. mina ka toppisin kombainiga püreekslastud mustikaid sügavkülma. Aga imelik on see, et poolsulanuna on hästi hea, pudrus ja niisama, aga kui on täiesti sulanud, siis moodustab imeliku tihke padja karbis, nagu sammal. Võibolla oleks suhkrut pidanud panema.

    Vasta
  3. Meie lapsed krõbistavad isukalt just terveid külmutatud marju, ilma suhkruta, kusjuures. Tulge suve teises pooles Kloogaranda mustikale, meil seal omal krundil ja aia taga neid kohe palju.

    Vasta
  4. see mahlapress on ainult algul tore. kuna seda peab hirmsalt puhastama, siis mul seisab juba kolmandat aastat sõbranna juures kapis. endal mul nii palju ruumi pole, et igast risu hoida. viisin sõbrannale laenuks, kes ka tahtis seda osta. ütlesin, et oota, oota, ma toon sulle nädalaks enda oma ja siis kui ikka veel tahad, siis osta endale ka. ta pesi seda nädal aega ja pani kappi. ei ost endale ka.
    mina panen mustikad sügavkülma niisama, et lapsed saaksid krõbistada. meil süüakse marju otse sügavkülmast. mustikaid ja punaseid sõstraid – need on lemmikud. kui ära sulavad on liiga lödid. külmana head.

    Vasta
  5. Karin – tegin küll.
    Aari – hea meelega tuleme mustikale, üks suveplaan on seega juba paigas 🙂
    Maris – ma pole vist sellepärast köögikombaini ka siiani ostnud, kartuses, et ei kasuta väga aktiivselt. samas trenažöör on meil oma olemasolu õigustanud, kuigi tekivad mingid pausid, kui niisama seisab, aga siis jälle on aktiivses kasutuses. ja mahlapress on vist nagu vahvliküpseti, et vahel tuleb isu ja siis on hea omast käest võtta. ma pesemist väga ei pelga, masin peseb.
    Ritsik – see vist suhkrust ei olene, kui üles sulab, siis vedelik kerkib pinnale ja paksem mudru vajub põhja. aga ma ei lase sellest end segada, mulle need seemned maitsevad.
    terved marjad võtavad kapis rohkem ruumi.

    Vasta
  6. mul ka emal seisab mahlapress kapis. Paras mäsu kogu see värk, et ma ei ihalda üldse. Mul pole korralikku köögikombaini kah, mul pole ruumi ja varem ma kartsin, et on ka palju tööd puhastamise jmga, aga nüüd ma ei kardaks, nüüd on ruumipuudus. Aga mul on selline mini-asendaja, mis on siiani mul kõik asjad ära teinud. Ainult tainast see ei sega. Aga parem on, muidu küpsetaks ehk liigagi sageli.
    Ma külmutatud marju annan lastele lihtsalt niisama kätte. Ja kui jäävad haigeks, siis võtan kohe mitu karpi erinevaid, lasen ära sulada ja lasen suhkruga sodiks, panen kausiga kohe lauale, et söögu palju jaksavad. Ikka palju jaksavad.

    Vasta
  7. Meil on ka mahlapress ja ei viitsi kasutada selle tüütu puhastamise pärast. Teine asi on see, et meil on selline tsentrifuugiga press ja see ajab mahla hirmsasti vahtu. Olen kuulnud, et on ka minisuguseid teisi, neist tulnud mahl ei pidavat vahtus olema.
    Köögikombain on mul pidevas kasutuses juba 10 aastat, ilma ei oskaks üldse midagi teha. Puhastamine on lihtne, tavaliselt panen nõudepesu masinasse. Sest ükskõik mida sa teed, kaussi ju ikka on vaja, köögikombainil on lihtsalt veel see kaas lisaks. Teine asi on see, et köögikombain peab olema väga mugavas kohas, et selle väljavõtmine-otsimine ei võtaks aega.

    Vasta
    • Ma uurisin eile mahlapresside eripärasid, uuematel on koguni vahueraldaja :)Ja mahlapresside keskel jäi silma üks eriti nunnu Philipsi köögikombain, mis nüüd mu köögi tööpinda ehib ja ma loodan, et igapäevast kasutust leiab 🙂

      Vasta
  8. Pingback: Toiduelamused aastal 2011 « Rohesilmne Maailm

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: