RSS-voog

Kooreklops

Posted on

Et kõik ausalt ära rääkida… siis oli nii, et armas abikaas käis poes ja minu nõudmise peale “osta midagi, millest saab süüa teha” ostis tema veisefileed. Mõnikord ta teeb ise need veised ja sead ära ka, sest lihategemises ma olen üsna nõrk. Aga seekord juhtus nii, et ma siiski pidin helistama ja uurima, et mis sööki ta silmas pidas selle veisefileega. “Kooreklops kasvõi”, vastas tema. “Retsepti saad Nami-namist“. Mulle endale sellised toidud ei meeldi eriti, aga kuna tellimus oli sisse antud, andsin ka mina oma parima. Mis mind selle roa puhul üllatas, et retseptis peale soola ja pipra ühtki maitseainet nimetatud ei olnud. Ja mina muidugi korraliku konservatiivipeeruna aeg-ajalt esinedes ka neid ei lisanud. Aga teinekord raudselt lisan nii mõndagi, kuigi kui sibulat lisada, siis tuleks vist sibulaklops? Nii kaugele ma veel pole oma uurimistööga jõudnud 🙂 .

Põhiline järeldus, et toit tuli aus ja liha pehme. Küllap see tänu sidrunimahlas marineerumisele toimus, aga ma hautasin teda ka ikka korralikult.

Teinekord need “eestiaegsed road” tekitavad minus kerget võõristustunnet. Üks asi on vanaema ja tema toidud, teine lasteaed ja klooriaroomised köögilõhnad. Kolmas tunne veel see, et “seda söödi siis, kui poest midagi saada ei olnud”. Aga no siis, kui miskit saada polnud, vaevalt, et siis veiselihagi oli… Kuigi turult vist ikka ühtteist saadi, sest sõna “kooreklops” tuleb lapsepõlvest tuttav ette küll.

Pilti kahjuks lisada pole, sest kõik söödi ennem ära, kui mul blogimisetunne tuli… 🙂

11 responses »

  1. Mul pole kooreklopsi kunagi kodus tehtud. Nüüd viimastel aastatel olen ämma tehtut saanud-söönud ja maitseb väga, kuigi ma pole mingi eriline sousti-armastaja. Kindlasti sai sul väga maitsev! Mul igatahes tuli isu peale:-)

    Vasta
  2. Mulle kangastub kooreklopsi kuuldes soe kujutluspilt, kuna seda valmistati mu lapsepõlve lemmikraamatus “Bullerby lapsed”, aga ise pole veel jõudnud välja uurida, millega tegu. Koorest saan aru küll, aga miks klops?

    Vasta
  3. ah, see on igal pool sööklas mu kindel lemmiktoit. Aastaid mõtlesin, et miks klops, sel pole ju mingit vahtu klopitud muna või üldse. Siis sain teada, et liha klopitakse läbi. Ning see saladuslik aura kadus, aga maitseb edasi, kuigi ise teha pole veel proovinud.
    Kui kaua ajaliselt aega võttis?

    Vasta
  4. mina teen taolist toitu väga sageli. mulle endale väga-väga maitseb 🙂 ja et on lihtne teha. see on muidugi märksõna 😀

    Vasta
  5. ma ei ole iial saanud veiseliha pehmeks ja olen loobunud selle ostmisest.

    Vasta
  6. oh lahe. Ma ei ole seda ka kunagi teinud (erinevalt sibulaklopsist). Võtan plaani. See maitseb kindlasti lastele ka hästi.

    Vasta
  7. Ma nüüd lugesin retsepti ka. Hm. See on hea kindlasti. Aga miks mul on selline tunne, et kooreklopsi tahaks teha rõõsakoorega.

    Vasta
  8. Terje, see ei võtnud üldse kaua aega, vast nii tunnike kokku. Ma lõikasin õhemad viilud kartuses, et ei lähe pehmeks, aga läks. Ma ei vasardanud ka, kuna öeldi retseptis, et vaid sealiha tuleb vasardada.
    Triin, ma arvan, et ka koorega jääb hea.

    Vasta
  9. No kui on hää veiselihatükk, siis saab ka vaid soola-pipraga väga maitsva ja maitseküllase klopsi. Anu – retseptis on öeldud, et fileetükki klopsima ei pea (lihaveise fileetükk on niigi õrn liha ju), aga veidi odavamat praetükki kasutades tuleks seda kindlasti vasardada. Sealihast seal juttu pole 🙂

    Kooreklopsi tehakse vist ikka hapukoorega. Sibulaklops on umbes-täpselt sama, lihtsalt praetud sibularattad laotakse peale. Hea vana kooli toit 🙂

    Vasta
  10. hoo, ju ma siis seda sealiha klopsimise-juttu lugesin kusagilt mujalt 🙂

    Vasta
  11. Pingback: Lihtne ja maitsev « Rohesilmne Maailm

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: