RSS-voog

Leib

Posted on

Peale kõike seda endatehtud leivaga mässamist (no see on kirjanduslik liialdus 🙂 ) – ja see on olnud umbes sügisest saadik – on mul endiselt mõtteis see, et kas see on ikka odavam, kui poest leiva ostmine, nagu meile koolituseproua väitis. Nojah, võibolla tõesti me käime vähem poes sel ettekäändel, et leib-sai on otsas. Aga kõik see jahu- ja elektrikulu… no ma ei tea, ega seda ei oska ju ümber ka arvestada. Või vähemalt ma ei oska. Hea on see isetehtud leib küll. Kõik need seemned seal sees, ja rohkem ma ei tahagi panna. Ei rosinaid (1/5 perest ei söö neid), ei suitsusinki, ei mandleid ega maitsetaimi. Kuigi neid eraldi on nõus keegi ikka pereliikmeist sööma ja teiste tehtud leib maitseb ikka hea. Aga enda leib on enda leib 🙂 .

Siinkohal pean märkima, et linnasejahul ja linnasejahul on vahe. Ma varem ei teadnud linnasejahust muffigi, aga nüüd saan aru, et peenema jahvatusega on parem.

Siinkohal pean tänama Karinit, kes mu tuksikeeratud (Hr. Abikaasa otsustas kord leiva käimapanemist omaalgatuslikult pärmiga vürtsitada) juuretise asemel uue andis ja mu leivateolegi uue hoo.

14 responses »

  1. Ma ükskord arvutasin oma “lihtsal” leiva omahinna välja. Enam ei mäleta detaile, aga kokkuvõttena võtsin kokku, et enam-vähem poeleivaga sama tuleb välja. Noh, oma ajakulu ei arvestanud 😉
    Aga eks see kvaliteet ja maitse on see, mida selle numbri kõrvale panna tuleks… ja no seda ei anna rahas korvata 😀

    Vasta
  2. milliseid erinevaid sa oled saanud (linnasejahusid?). ma tahaks ka erinevaid proovida. mul on ainult ühte olnud. kust sa said teistsugust? väga põnev. ma pole nüüd tükk aega teinud. äkki tulen käsi pikal sult juuretist tagasi paluma 😀
    minu meelest ka on ka enda leib ikka parem. kuigi kindlasti mitte odavam, kui nüüd poeleib. aga samas iial ei tea, mis poeleivas tegelikult sees on. alates jahust….

    Vasta
  3. ma ka ammu pole teinud. Juuretis imelikult lõhnab kapis. viimane kord jäi jälle nätske kah, siis pole nagu tuju uuesti katsetada.
    Mulle see igaks päevaks leiva isetegemine ei istu, küll aga on mõnus, kui teed kord nädalas ja kogu maja lõhnab ja kõik käivad ringi, suu veisne ja või sulab sooja leiva peal, mmm!

    Vasta
  4. Ma ka ei usu, et isetehtud leib odavam tuleks. Jahu, linnasejahu, lina-, seesami-, päevalille- jms seemned, fariinisuhkur, mul teisel leival veel ka rosinad ja sarapuupähklid… no way. Eriti kui osta veel mahejahu ja seemneid (mida muidugi sageli ei tee), siis kohe kindlasti mitte.

    Aga ma teen tavaliselt korra nädalas 2 leiba ja sellest jagub meile. Vahest ei viitsi ka ja siis ei põlga ma ka poeleiba ära.

    Vasta
  5. ma teen ka korra nädalas. Iti saatis mulle natuke linnasejahu ja see oli jämedam kui Karini oma. Praegu ma panen mõlemat, et õige saaks 🙂 . Ma võin seda anda sulle, Karin, saad proovida. Välimuselt meenutab kohvi 🙂
    eks suvel ole palavaga jama küpsetada leiba, niigipalav ja siis veel ahi ka. aga esialgu seda muret ei ole 🙂

    Vasta
  6. ma teen korra nädalas umbes. Ja ikka seda magus-haput koriandriga. Muud panen, mida kodus on. Rosinaid sageli.
    Ma arvan, et seemned ajavad hinna üles. Jahu ei ole nii kallis ja sellest suurest pakist saab ikka päris kaua teha. Aga raha pärast ma ei hakkaks tegema. Sest no palju siis ikka leivale kulub. Aga just see lõhn ja mmmm kõik muu. Ja kui leib tuleb õhtul ahjus, siis ma jätan õhtusöögi tegemata. Teen mõne salati ja kõik söövad sooja leiba. Täna panengi leiva käima. Homme siis õhtul saab kätte.

    Vasta
  7. Ma ikka mõtlen kah, et seda leiva küpsetamisega saadavat elamust soojast-värskest-lõhnavast leivast poeleivaga kaasa ei saa. Nii et kui pelk ratsionaalne omahind kõrvale jätta, siis tuleks võrralda võrreldamatuid asju 😀
    Ja on ikka hea teada, mida perele pakud. Valida komponende ja kvaliteeti… Lisanditega mängimise rõõm on veel omaette – no kukeseeneleiba saan ma küll ainult oma ahjust 😛

    Vasta
  8. oo. kukeseeneleib… vägev! selle proovin järgi kui seened tulevad 🙂

    Vasta
  9. Muide, nood ongi erinevad linnasejahud.
    Karinil on Eesti Linnas OÜ oma, mida toodetakse Pangodis ja mul oli MALT firma linnasejahu, mida toodetakse Sangastes. Kusjuures need kaks linnasetehast on omavahel vastuseisus ka. Minu poolehoid kuulub MALTi firmale.

    Vasta
  10. Iti, kui palju sa seda jahu paned leiva sisse? Äkki ma lihtsalt panen liiga vähe…

    Vasta
  11. Iti ära hirmuta! kas ma söön vaenlase jahu või? aga mul ju pole muud :S kui suvel tuleme, kas siis orgunnid meile õiget jahu 😀
    mina seda enda oma panen 2 liitrile veele u 8-9 spl. muide, mul on seda “vale” jahu veel, kui peaks soovima.

    Vasta
  12. Jah, Karinikene, tuu om vainlase jahu! Ja nüt piats sa taa kõik vällä är viskama 🙂
    Anu, ma olen 2 liitri vee peale nii 5 spl pannud. Aga erihea saab kui koduse õunamahlaga teed ja siis linnasejahu ka paned.

    Vasta
  13. Ma ei usu, et odavam tuleks, aga maitse kaalub ju selle üles 🙂

    Vasta

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: